Logo
Logo Logo Logo Logo

Kárrendezési Centrum

A Tormási Autóház Kárrendezési Centrumában a szolgáltatások széles skálájával várjuk!

  • Teljeskörű kárügyintézés
  • Kárfelvétel
  • Karosszéri javítás
  • Fényezés javítás
  • Jégkár és horpadás javítás
  • Gépjárművek külső-belső takarítása
  • Kárpittisztítás

Keressen bennünket bizalommal, Kecskeméten a Jász utca 24. szám alatti telephelyünkön.

Bejelentkezésért kattintson ide >>>

 

Közlekedési baleset bekövetkeztekor könnyen eluralkodhat rajtunk a pánik, ezért nagy segítség lehet, ha pontosan tudjuk, mik a teendők ilyenkor. Hogy zajlik a kárbejelentés? Hogyan kell kitölteni a baleseti bejelentőt? Milyen esetekben kell rendőrt hívni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből!

Kötelező felelősség-biztosítással a szabályok szerint minden autónak rendelkeznie kell. Alapszabály, hogy autóbaleset esetén a kártérítést a balesetben vétkes autó kötelező gépjármű felelősség-biztosítása (kgfb) terhére kell rendezni.

Bármilyen autóbaleset is történik, első teendő a Baleseti Bejelentő Nyomtatvány kitöltése. Ügyeljen minden rovat pontos kitöltésére és különösen az aláírások meglétére. Ha egyik sofőrnél sincs ilyen nyomtatvány, akkor érdemes rendőrt hívni és elkészíttetni a jegyzőkönyvet. Akkor is érdemes rendőrt hívni, ha a két fél nem tud abban megállapodni, hogy melyikük volt a károkozó. Ha pedig a balesetben személyi sérülés is történik, akkor mindenképpen kötelező a rendőri közreműködés.

A kárbejelentés határideje

Baleseti kárbejelentő kitöltése

Mi a teendő, ha ismeretlen jármű okozza az autóbalesetet?

Előfordul, hogy a balesetet olyan jármű okozza, melynek az üzemben tartója nem ismert. Gyakori eset, hogy a parkolóban valaki megrongálja az autót, aztán adatai hátra hagyása nélkül távozik. Vagy azért történik a közúti baleset, mert egy ismeretlen jármű leszorítja az útról, majd megállás nélkül távozik, s a rendszámát sem tudják felírni.

Ha ilyen eset előfordul, akkor a kgfb terhére nem lehet a kárt megtéríteni, ilyen esetben a Kártalanítási Számla terhére történő kárrendezési kísérlet sem járható út. A Kártalanítási Számla kötelezettsége nem terjed ki az ismeretlen gépjármű hibájából a gépjárműben esett gépjárműkárokra. A kárrendezés ebben az esetben csak saját casco biztosítása terhére történhet. Felelősségi alapon abban az esetben téríthető meg a kár, ha a rendőrségi eljárás során a későbbiekben fény derül az elkövető kilétére.

Ha Ön okozza az autóbalesetet

Az autóbalesetért felelős járműben okozott kár nem téríthető meg a kötelező felelősség-biztosítás alapján. Ilyen esetben a kárt okozó gépkocsivezető saját casco biztosítása terhére juthat hozzá kártérítéshez, a casco szerződésben szereplő önrészesedés levonása után.

Az autó balesetek kárrendezése során a biztosítók gyakran alkalmazzák a kármegosztást.

Ha az autóbaleset során felelősségét nem kívánja elismerni, a bejelentőlapon nem kell ilyen nyilatkozatot tennie. Ebben az esetben a biztosító fogja a felelősséget megállapítani a rendelkezésére álló adatok, továbbá a járművek szemlézése alapján. A biztosító kármegosztást is alkalmazhat, azaz valamilyen fokig mindkét felet felelőssé teszi a gépjárműbaleset bekövetke